EnglishFrenchGermanItalianPolishPortugueseRussianSpanish
ФШСМ

Служіння спільноти

Реколекційний будинок

Вогонь з неба

Дідух Надія

Дідух НадіяДідух Надія Миколаївна

Народилась 5 липня 1962 р. у с. Радча Тисменицького району Івано-Франківської області.

Працюю вчителем французької мови у Радчанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів.

Про Бога мені відомо з раннього дитинства, коли бабуся, тато, мама вчили всіх молитися, а нас було у сім’ї шестеро (3 сестри та 2 брати). Ми молилися самостійно, але час від часу ми молилися вголос біля бабусі, щоб перевірити чи добре проказуємо молитви. В тому числі і 10 заповідей, які говорили щодня як молитву. Кожної неділі ми слухали Службу Божу по радіо, яку передавали із Ватикану і інколи проповіді священників на протязі тижня. Служба Божа тривала 45 хв., а проповідь 15 хв.

Спочатку Служба Божа пригадую починалась о 17:00. Було часом, що в цей час якраз збиралися подружки, десь вирішувати іти гуляти чи до когось у гості. Інколи так хотілось бути з ними, але я знала, що я маю бути на відправі. Навіть не уявляю, що би було, якби хтось із дітей не прийшов на той час додому. Напевне був би добре сварений. Потім відправи почались зранку о 9:15 і це стало набагато зручніше. Потім пригадую було Перше Причастя серед ночі, а перед Великоднем сповідь у м. Івано-Франківську у монахів. Так довго пишу для того, щоб зрозуміти. Що спочатку для мене слухання Служби Божої було тільки для того, щоб не сварили батьки. Коли я підросла, почалися перші життєві випробування. Тоді для мене Господь став як джерело допомоги.

Перед екзаменом ми молилися 78 раз «Отче Наш» і «Богородице». Хоча я так ще несвідомо сприймала Бога, Він уже робив зі мною великі чудеса, про які я в захопленні всім розповідала, заохочуючи до молитви. Наприклад, у 9 класі ми здавали екзамен з алгебри. Мені легше давались гуманітарні предмети,  і я думала, що я провалю екзамен. Я добросовісно вивчила всю теорію, але найбільше переживала за третє питання. Це була задача. Там ми не знали яка попаде, і я переживала, що не розв’яжу. Ми здавали після обіду, а зранку здавав інший клас. Я прийшла трошки скоріше, коли ще попередній клас здавав. Тут виходить одна дівчина і каже: «Мені попався 4 білет. Тут така задача складна. Мені вчителька трохи помогла. Дивіться тут треба робити так і так». Це був єдиний білет, задачу з якого я вже вміла зробити. Я у своєму серці закликала: «Боже, Боже, допоможи». І коли я витягаю цей чарівний 4 білет, мені здавалось, що я попала у інший світ. Звичайно здала на «відмінно». Слава Тобі Боже!

Потім було ще дуже багато екзаменів, але я вже здавала їх не сама, зі мною завжди був Ісус. Потім було перше нещасливе кохання. Але я потім зрозуміла, що Господь беріг для мене набагато більше і красивіше почуття, яке триває ціле життя. Слава Тобі Боже!

Проходили роки і я завжди шукала порятунку у Бога, молилась, коли хворіли діти, коли були проблеми. Коли виникали якісь життєві випробування, картала себе, що погано молилась і тому Бог карає. Інколи відчувала страх, що не помолилась і тому мене може спіткати якесь покарання. Коли я почала пізнавати Бога ближче, через проповіді місцевого священника та прощі, я почала горнутися до Господа, як до милосердного батька, який зовсім не збирається мене карати, а тільки глибше і повніше відкриває себе. Я почала все віддавати у Божі руки: господарство, роботу, дітей, сім’ю. І чим менше я хвилювалась за вирішення тієї чи  іншої проблеми, віддаючи її Богові, тим скоріше вона вирішувалась. Бог допомагав і допомагає завжди і всюди. Завжди погода, коли ми працюємо із сіном, чи без проблем змолочуємо пшеницю. Це такі прості, елементарні речі, які я віддаю Богові і він вирішує їх просто і якнайкраще для нас. Мало того, Господь вирішує і набагато складніші питанняу відношенні з людьми, чи сімейні проблеми. Я інколи у шоці від Бога, як Він діє швидко і влучно, не перестаючи відкривати для мене і всіх нас своє безмежне милосердя.

Приблизно 3 роки тому я почала ходити на зустріч спільноти Святого Миколая. Спочатку цю спільноту відвідувала моя дочка, потім я прийшла з нею. Тут якось особливо відчула діяння Святого Духа, відчула ще більшу і глибшу любов Господа нашого Ісуса Христа. Дуже утверджуюсь у вірі, коли на молитві є слово знання, а потім люди дають різноманітні і неймовірні свідчення. Особливо відчула безмежну Божу любов, коли це торкнулося мене. Я була вчинила гріх і дуже цим переживала. Прийшла у четвер на зустріч спільноти Святого Миколая і зразу пішла до сповіді. Посповідалась, але далі продовжувала картати і мучити себе, чому я так вчинила. Це тривало і під час молитви. І тут я чую слово знання, яке без сумніву стосувалось мене: «Чому турбуєшся за висповіданий гріх, якого я не бачу». У той момент  для мене ніби час зупинився, наскільки близько я відчула Божу присутність і Його безмежне милосердя. О Господи, ти вже простив і забув мені те, що я сама собі не можу простити. Яка бездонна глибина твого милосердя! Слава Тобі, слава!

Велику силу Божого діяння я побачила у смс-молитві, яка діє у спільноті. Я зрозуміла всю могутність дії Бога, через один погляд, звернений на Нього, або через одне «Отче Наш» і «Богородице». Сильно утверджує у вірі читання Святого Письма. Відчуваєш, яка велика сила, коли ти тримаєшся за Бога, коли уповаєш на Нього і яка нещасна людина, коли віддаляється від Бога.

Я стою на Службі Божій та уявляю, що я перед Господом, як колись стояв ізраїльський народ і взиваю: Господи ,Господи, не за мої заслуги, а через Твоє безмежне милосердя вислухай мене! Можна безкінечно говорити про Господа, бо бачу його діяння у кожній хвилині свого життя. Звичайно є різні випробування. Коли це матеріальні втрати, то сприймається легко, тому що впевнена, що Бог ніколи нас не залишить. Коли духовні проблеми, шукаю, що Господь хотів цим показати, чого хотів навчити, і вірю, що в результаті вс вийде на добре, бо впевнена, що Бог мене любить, моїх дітей, мого чоловіка і всю мою родину.

Ще хочу дати свідчення. Останнім часом ми почали дуже ретельно відраховувати десятину і давати на потреби церкви чи спільноти, чи потребуючих. І вперше за час свого господарювання (а ми вже самостійно господарюєм з 1994 року) ми зустріли 2014 рік без боргів, більше того – були нам винні гроші. Господь, який Ти дивний у своїх ділах. Слава Тобі